Robotica

Sensoren & Safety in de Robotindustrie

Automatisatie en veiligheid vormen een symbiotisch duo dat de robotindustrie op meerdere fronten kan versterken. Deze twee aspecten zijn van cruciaal belang om de acceptatie en het succes van robots in diverse toepassingsgebieden te vergroten. Hier zijn enkele manieren waarop automatisatie en veiligheid samenwerken om de robotindustrie te bevorderen.

Cobots & Robots

Cobots

Automatisatie heeft de ontwikkeling van collaboratieve robots mogelijk gemaakt, die veilig kunnen samenwerken met menselijke werknemers. Deze cobots zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en actuatoren die in staat zijn om menselijke aanwezigheid te detecteren en onmiddellijk te reageren door hun bewegingen aan te passen. Zo wordt de kans op ongevallen geminimaliseerd, en kunnen mens en robot zij aan zij werken.

Robots

Deze systemen hebben geen geïntegreerde sensoren om zelf een stop te kunnen uitvoeren of de aanwezigheid van personen te detecteren. Robots zijn ook veel krachtiger dan cobots en hierbij ook gevaarlijker en niet geschikt om te werken in de aanwezigheid van personen. Zo zijn hekwerken, veiligheidsschakelaars steeds benodigd bij het integreren van robot installatie.

Veiligheidsschakelaars

Verhoog uw veiligheid van machines & personeel!

Automatisering draagt bij aan de implementatie van geavanceerde veiligheidssystemen en sensoren op robots. Deze systemen kunnen voorkomen dat personen zich in een onveilige situatie zouden kunnen begeven.  Deze veiligheidsschakelaars kunnen mechanisch of electro-mechanisch de schuif- of draaideuren vasthouden, zodat deze niet geopend kunnen worden wanneer de robot nog actief is. Als aan alle voorwaarden voldaan wordt dan zal het slot de deur vrijgeven en kan de persoon de robotzone betreden. Het slot kan de persoon dwingen een veiligheidssleutel te nemen.

Vision Sytemen

Ongeëvenaarde nauwkeurigheid en gebruiksgemak voor robotica-integrators

Robotbesturing met machine vision maakt flexibele productie en productielijnen mogelijk, zodat productveranderingen gemakkelijk kunnen worden opgevangen. Naast het lokaliseren voor pick-and-place, Controleren of het begeleiden van een robot bij het assembleren van onderdelen kan machine vision ook 1D- en 2D-barcodes inspecteren, meten en lezen terwijl producten worden gehanteerd of geassembleerd. Het maakt ook dure nauwkeurig uitgevoerde montages overbodig, voorkomt onbedoelde botsingen met robots en verwerkt verschillende soorten onderdelen zonder van gereedschap te hoeven wisselen.

Wireless Safety Systems

Robots beschermd met draadloze veiligheid

Met de Safety Simplifier bieden we veiligheid precies waar het nodig is en helpen we u gebruiksvriendelijke veiligheidssystemen te creëren, zoals bij de toegangsdeuren. Sluit gewoon uw sensoren, veiligheidsvergrendelingen en lichtschermen aan. Selecteer de drukknoppen en/of noodstopknoppen en u ontvangt een complete veiligheidsoplossing met evaluatie en diagnose. Deze gegevens worden veilig doorgestuurd naar uw bestaande installatie, rechtstreeks of met behulp van een andere Safety Simplifier.

Veiligheidslichtschermen

Beveilig de in-uitvoer van paletten naar uw robotcel

SG Body Compacte lichtschermen bieden veiligheidsbescherming en perimetrische toegangscontrole waar een hoge betrouwbaarheid, ruimtebesparing en eenvoudige installatie vereist zijn. Vooral belangrijk voor transportbanden of palletiseermachines kan de geïntegreerde muting-functie onderscheid maken tussen de materiaalstroom en een toevallige passage van een operator.
De SG Body BIG-versie wordt aanbevolen waar een grotere robuustheid nodig is, terwijl de SG Body reflectorversie kosten- en montagetijdbesparend is.

Signalisatiebelichting

Signalisatie verlichting wordt voornamelijk gebruikt om de status van de machine over de fabriek goed zichtbaar te maken. Er zijn signalisaties mogelijk die enkel de status van die moment doorgeven, maar er is ook een mogelijkheid dat men de voortgang van het proces ook weergeeft.

Hekwerken

Flexibele veiligheidshekwerken volgens de machinerichtlijnen!

De veiligheidshekwerken van aluminium maken een modulair systeem mogelijk voor verschillende toepassingen zoals machines, robots en fabrieken. Er is een assortiment aan vullingen, contouren en kleuren beschikbaar. Het hek past zich aan de behoeften van de klant aan. Als de eisen na verloop van tijd veranderen, is een eenvoudige aanpassing tijdens een verbouwing geen probleem met ons systeem of het nu gaat om nieuwe systemen, aanpassingen of retrofits. Het veiligheidshek voldoet aan alle eisen van de EN ISO 14120:2015 en de nieuwste machinerichtlijn 2006/42/EG.